Netolický chléb je pojem. Netolický pekařský cech získal své výsady již v roce 1338 a byl nejstarším v Čechách. Stávající mlýn Beata byl založen v roce 1907 Františkem Kulišem. Roku 1992 se vrátil do vlastnictví pokračovatelům rodu a vyrábí široký sortiment mouk z kvalitních pšenic pro pekaře, cukráře, těstárny, vývařovny, velkoobchody i krmiváře.
Netolická pekárna byla postavena roku 1926 rovněž Františkem Kulišem. Dlouhé roky odtud putoval široko daleko chléb, vyhlášený svou kvalitou. Význam pekárny klesal s výstavbou nových průmyslových pekáren. Výroba postupně stagnovala a koncem 80. let byla netolická pekárna před uzavřením. V roce 1991 převzala pekárnu firma Kuliš a Jerie, rekonstruovala objekt a zmodernizovala výrobu. Navázala na starou tradici výroby klasickou technologií. Dnes si díky jedinečné chuti a trvanlivosti veškerého pečiva udržuje okruh stálých zákazníků, mezi které patří i Holanďané a Švýcaři, svou cestu si netolický chléb a housky našly také do příhraničních měst v Německu.